Slipsen har en lång historia, den har utvecklats från 1600-talet fram till den utformning som den idag har. Från början var det kroatiska militärer som bar färgstarka sidensjalar runt halsen. Ludvig XIV blev mycket förtjust i dessa och tog till sig det modet och utrustade även sitt livgarde med dessa plagg.

Idén spreds till England, där den vidareutvecklades under 1700-talet. I England bar redan fina herrar eleganta halsprydnader, men då de ansåg att denna variant från Frankrike var elegantare övergick man mer till denna. Under 1800-talet utvecklade man sjalen, eller kravatten som man kallade den, ytterligare. Man gjorde den dels smalare och dels mindre färgglad. Det ledde till en snarlik slips för män som man kan se idag.

Slips för män är något som man ofta förknippar med affärsmän och byråkrater. Men det har också blivit en accessoar som står för prydlighet, ofta vid fina middagar, fester och arbetsrelaterade möten inom ledningen. Idag är det dock inte enbart de med högre befattning som använder slipsar. Det är en accessoar som passar alla herrar som vill se lite prydligare ut. Dock är det även en accessoar som kan utformas lite tuffare och användas av ungdomar som vill vara lite coolare.

Slipsar för män kan ha många användningsområden, och olika syften. Som tidigare nämnts kan det vara ett tecken på prydlighet. Förr var slipsen ett tecken på status.

Beroende på sammanhang så utformas slipsarna i olika material och olika färger samt varierande mönster. De finns tillverkade i exklusiva sidenmaterial, enklare tyger och även i skinn. Det innebär även att de finns att hitta i de flesta prisklasser.

Ett modernare syfte som har tillkommit med slipsen, är att man kan sprida reklam via den. Beroende på bredden på slipsen, så kan man trycka både företagsnamn, logga och vad man känner för på dem.

Om man vill ha tag i en specialdesignad slips är det bara att ta en tripp in på nätet. Här är urvalet näst intill oändligt. Vissa företag tar emot beställningar på tryck, och kan även hjälpa till att designa slipsens tryck efter kundens önskemål. Detta är ett mycket smart sätt att marknadsföra sitt företag på, och det signalerar även att det är ett seriöst företag.

Om du är man eller kvinna, det spelar ingen roll idag, slipsar finns för alla. Men det finns hur mycket som helst att välja på när det gäller slipsar för män. Så om du inte har en schysst slips i din garderob, då kanske det är dags att investera i en. Du kan även köpa fina slips till dina anställda, och även då passa på att köpa matchande scarfar till dina kvinnliga anställda. Det är ett perfekt sätt att skapa en samhörighet på företaget.